У Харкові провели споживчу експертизу твердих сирів

У Харкові провели споживчу експертизу твердих сирів

Без твердого сиру не просто уявити звичний сніданок чи святковий стіл. Даний продукт є інгредієнтом багатьох улюблених страв Без твердого сиру не просто уявити звичний сніданок чи святковий стіл. Даний продукт є інгредієнтом багатьох улюблених страв Але мало хто замислюється над тим, яким корисним є цей молочний поживний продукт, багатий білком, кальцієм, макро- і мікроелементами, такий необхідний для збалансованого харчування людини в будь-якому віці. Вважається, що 70 г твердого сиру замінюють 500 г молока. І навіть маленький шматочок якісного сиру може наситити організм людини енергією і силою.


Відомо, що жирні кислоти, які є в якісному твердому сирі, оберігають організм людини від ракових клітин, а вітаміни групи В, мінеральні речовини (магній, натрій, залізо, фтор і цинк), на які багатий твердий сир, сприяють покращанню пам’яті, забезпечують тонус і нормальну діяльність м’язів; кальцій в його складі захищає кістки від переломів. Тому до сирів настільки загострена увага споживачів.


В Україні виробництво твердих сирів здійснюється згідно з вимогами національних стандартів ДСТУ 4421:2005 «Сири тверді (український асортимент). Технічні умови», ДСТУ 6003:2008 «Сири тверді. Загальні технічні умови», ДСТУ 4558:2005 «Сир «Пошехонський». Технічні умови» та на підставі технічних умов підприємств-виробників.


Щоб унеможливити фальсифікування сирів традиційного асортименту, стандартами заборонено присвоювати новим видам сирів традиційні назви, а також використовувати їх назви з додаванням окремих слів (наприклад «Екстра», «Прима», «Люкс», «Новий» тощо).
Згідно із Законом України «Про молоко та молочні продукти» сир твердий – це традиційний молочний продукт, вироблений з молока або молочної сировини із застосуванням заквасок і молокозсідальних ферментів, який визріває під впливом заквашувальних препаратів протягом 2-6 місяців, і пресують його з показником твердості від 51% до 60%, з масовою часткою жиру не менш ніж 40%.


Законом заборонено використання в твердому сирі жирів і білків немолочного походження, а також будь-яких стабілізаторів і консервантів.
Проте саме такий сир не завжди потрапляє до споживача. Твердий сир –недешевий продукт харчування, тому існує достатньо велика спокуса його сфальсифікувати. Найбільш поширений вид обману споживачів при виробництві сирів – заміна молочного жиру рослинним: кокосовою, пальмовою оліями або сумішшю рослинних жирів. Несумлінні виробники реалізують фальсифіковані тверді сири, заставляючи споживачів не тільки платити більше, але й ризикувати здоров’ям.

<p "="">
Найсумніше для споживача те, що візуально або навіть за смаковими якостями визначити наявність рослинних жирів в молочному продукті неможливо.
Стандартами України не заборонено часткове використання рослинних жирів при виробництві продуктів харчування, але в цьому випадку це буде вже не «сир», а «сирний продукт» з витікаючими наслідками щодо якості та цінової політики такого продукту.

Визначити справжність твердого сиру та встановити відсутність рослинних жирів можливо лише при проведенні випробувань спеціалістами в лабораторних умовах.
За своїми смаковими відчуттями тверді сири бувають різними: пікантний, гострий, з легким горіховим смаком, зі смаком пряженого молока – який кому до вподоби, але в цілому справжні тверді сири мають приємний, чистий, сирний смак з присмаком пастеризації.
Класичний твердий сир є дійсно твердим, він добре треться на тертушці, чудово поєднується в комбінації з хлібом, десертами, не прилипає до зубів або піднебіння.
За зовнішнім виглядом головка твердого сиру може бути різної форми (бруски, циліндри, сфери тощо). Вона покрита захисним покривом, який щільно прилягає до поверхні сиру, без ушкоджень чи сторонніх нашарувань.<p "="">
Зовнішній вигляд брусків фасованого сиру має рівну чисту поверхню без механічних ушкоджень з вічками круглої, овальної чи довільної форми. Дозволені відсутність рисунка та наявність невеликих пустот.<p "="">
Для проведення споживчої експертизи продукції були взяті зразки сиру твердого фасованого, виготовленого в Полтавській, Вінницькій, Рівненській, Черкаській, Чернігівській областях України, який реалізувався в роздрібній торговельній мережі Харкова. З них один зразок виготовлений відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ 6003:2008 та 6 зразків – за технічними умовами підприємств:<p "="">
1. Сир твердий фасований 50% жиру «Російський Глобино» ТМ «Глобино»
2. Сир твердий фасований 50% жиру «Сметанковий» ТМ «Ферма»
3. Сир твердий фасований 50% жиру «Вершковий» ТМ «Клуб сиру»
4. Сир твердий фасований 50% жиру «Комо Гранде» ТМ «Комо»
5. Сир твердий фасований 50% жиру «Сметанковий» ТМ «Звени Гора»
6. Сир твердий фасований 50% жиру «Звенигородський» ТМ «Пирятин»
7. Сир твердий фасований 50% жиру «Король Артур» ТМ «Добряна»


Якість продукції визначалась в державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП «ХАРКІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» за масовою часткою жиру, заявленою на маркуванні сиру, та за ідентифікацією жиру (наявністю рослинних жирів).<p "="">
Слід зауважити, що в сирах, що пройшли експертизу, не було виявлено рослинних жирів. Уже цей факт тішить тим, що споживачі мають змогу вибрати для себе корисний та якісний продукт харчування.<p "="">
Крім того, результати споживчої експертизи показали, що всі протестовані зразки твердого сиру відповідали вимогам інформації за масовою часткою жиру, заявленій на етикетці.
Разом з тим загальний недолік майже всіх виробників полягає в тому, що частина тексту в маркуванні розміщена дуже дрібним шрифтом і є важкодоступною для читання, текст буває не контрастним до фону упаковки, що не забезпечує надання споживачу необхідної, доступної і своєчасної інформації про продукт.
Ще хотілось сказати, що продукт може бути справжнім, але не якісним. Існує низка показників, які визначають якість продукту: органолептичні показники, вміст вологи, солі, показник твердості, мікробіологічні показники тощо. Проте визначити їх можливо лише під час лабораторних випробувань. Але ж споживачам потрібно купувати цей продукт майже кожного дня.

Генеральний директор ДП «ХАРКІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» Володимир Величко надав деякі поради при виборі твердого сиру.<p "="">
Для того, аби зробити правильний вибір, споживачу слід бути уважним під час придбання будь-якого продукту, як закордонного, так і вітчизняного виробництва.
Насамперед, слід звернути увагу на зовнішній вигляд упаковки (чистота, цілісність). Не варто купувати сир із пошкодженою і забрудненою упаковкою, чи деформованими полімерними пакетами.<p "="">
Також дуже важливими є умови зберігання продукту в магазинній вітрині: оптимальною є температура зберігання сиру від мінус 4оС до +6оС. Тому варто звернути увагу на термометр в тому місці, де зберігається твердий сир. Якщо продукт зберігається при температурі, відмінній від вказаної, або навіть без холодильника, від нього краще відмовитися.<p "="">
Значну увагу треба приділити маркуванню продукції, в якому, згідно з вимогами законодавства, в обов’язковому порядку в доступній для сприйняття споживачем формі повинна бути надана достовірна інформація, а саме:
  • — назва продукту;
  • — назва і адреса виробника;
  • — склад (компоненти наносяться в порядку зменшення їх масової частки в продукті);
  • — маса нетто та допустимі відхилення від номінальної кількості;
  • — позначення нормативного документу, згідно з яким виготовлений сир;
  • — дата виготовлення, строк придатності та умови зберігання.

Крім того, перш ніж придбати сир, слід звернути увагу (якщо можливо) на органолептичні показники, а саме: на зовнішній вигляд, колір, запах, смак, консистенцію:

  • — свіжий і якісний продукт не кришиться при нарізанні, має гладкий і блискучий зріз;
  • — одним із головних недоліків при виробництві сиру є його недозрілість, яку можна легко визначити за нерівномірністю кольору на зрізах;
  • — несвіжий сир має на поверхні жирову плівку і м’яку консистенцію, ці ознаки найбільш виражені у сирів, запакованих під вакуумом;
  • — колір сиру має бути від білого до жовтого, без сторонніх вкраплень, і залежить від жирності продукту: чим вищий вміст жиру, тим більш насиченим буде колір і відповідно вища якість продукту. Однак нерідко виробники досягають потрібного кольору за допомогою барвників, тому неприродно жовтий сир, мабуть, купувати не варто. Занадто білий колір сиру може свідчити не тільки про низьку жирність, а й про надлишок солі в продукті;
  • — тісто твердого сиру має бути пластичним, ніжним, однорідним і злегка крихким;
  • — сирна скоринка не повинна мати тріщин і нальоту, їх наявність свідчить про те, що сир перезрів або довгий час зберігався в неналежних умовах. Природно, смакові якості такого сиру будуть низькими, до того ж через тріщини можуть потрапити бактерії, і сир почне псуватися зсередини.

Виробники, які зацікавлені в тому, аби якісна продукція власного виробництва надходила до столу споживачів, а споживачам у свою чергу закортіло купувати цей корисний твердий сир саме цього виробника, будуть надавати інформацію таким чином, щоб привернути увагу та заохотити покупців, а не наносити текст, важкодоступний для споживача. Тому пильно читайте інформацію, аби не помилитися при виборі цього продукту харчування і не піддати своє здоров’я небезпеці.


І ще два важливі питання, на які необхідно звернути увагу при купівлі сиру:


— місце продажу: не бажано купувати тверді сири на ринках або в павільйонах, радимо це робити в спеціалізованих магазинах або відділах супермаркетів;
— ціна продукту: при виборі твердого сиру не варто економити, оскільки якісна продукція не може бути дешевою і значно відрізнятися в бік зменшення від середньої ціни, установленої на споживчому ринку. А низька ціна вказує на те, що в сирі можуть бути присутні рослинні жири чи інші дешеві складові. Тому, купуючи дешеві товари, не потрібно себе обманювати.
Чи може споживач завжди самостійно відрізнити фальсифіковане сир чи інший продукт харчування від якісного товару? Фахівці єдині у думці – не може. Проте ДП «ХАРКІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» спільно громадськими організаціями проводить дослідження з питань якості продуктів. Їхні результати публікуються на сайті ДП

«ХАРКІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» і в засобах масової інформації. Тому споживачам, щоб бути більш інформованими, можна порадити частіше читати новини про якість продукції.
Придбати якісний і корисний твердий сир буває непросто, але можливо, якщо, володіючи потрібною інформацією, ретельніше вибирати продукти харчування.

Результати експертизи наведені в таблиці.



2427

1 комментарий

12:31
Очень важно покупать сыр в местах, где его правильно хранят. Разница между Комо в хорошем магазине и, например, на рынке — огромная.
Имейте ввиду, когда покупаете ;)
Загрузка...